Zeytinyağlı fava da Türk mutfağının vazgeçilmez ve kolay meze tarifleri arasında yer almaktadır. Ana malzemesi olan baklayı sık sık kullanmasak da Zeytinyağlı favanın lezzetini mükemmel hale getirir ve bu sayede, midemiz de bayram eder.
Lezzetli tarif için gereken malzemeler aşağıdaki gibidir:
l 1.5 su bardağı
kuru bakla
l 1 adet kuru
soğan
l 6 su bardağı
sıcak su
l 4 yemek kaşığı
zeytinyağı
l ½ çay bardağı
taze sıkılmış portakal suyu
l 1 yemek kaşığı
toz şeker
l 1 tatlı kaşığı
tuz
Kuru baklanın öncelikle suda bekletilmesi önemlidir. Meze yapımına öncelikle, soğanı iri iri doğramakla başlayın. Derin bir tencereye alın ve içerisine zeytinyağı koyun, kızdırın. Doğradığınız parçaları yağda kavurun. Biraz kavrulduktan sonra üzerine sıcak su ekleyin ve ıslattığınız kuru baklaları, portakal suyunu, toz şekeri ve tuzu ilave edin. Tüm bunları orta ateşte 45 dakika civarı pişirin. Baklalar yumuşadığında pişme işlemi tamamlanmış demektir. Tencerenin içerisindekiler blenderda püre haline getirin. Fava biraz ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz.