Lezzetli Bir Kokoreç ’in İçerisinde Hangi Sakatatlar Bulunur?

Sakatat birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Hatta daha önce uykuluk yedin mi? Diye sorduğunuzda hayır cevabını ve asla yemem cevabını almanız muhtemeldir. Ama gel görelim birçok sakatatı gündelik yaşamımızda bilmeden de olsa tüketmekteyiz. Bu makalemizde kokoreç ‘in içinde bulunan ve lezzet katan sakatatları sizler ile paylaşacağım. Ha bu arada ben tavuk ciğeri dışında tüm sakatatları severim.

Gömlek 

Karın bölgesinde bulunan iç organları göğüs kafesinden ayıran zar parçasına verilen isimdir. Daha önce ciğer sarma yediyseniz, ciğer ve pilavın sarılmış olduğu zara gömlek ismi verilmektedir. En çok ciğer sarmada kullanılıyor. En lezzetlisi kuzu gömleğidir. Kasabınızdan çok rahat bir şekilde kuzu gömleğini temin edebilirsiniz.

Mumbar

Kalın bağırsaktır. Kokoreç ’in olmazsa olmazlarındandır.

Kuzu bağırsağı 

Kokoreç sararken genelde 1 şiş için çift kat kuzu bağırsağı kullanılmaktadır. Tek kat içeride bulunan malzemeleri kapamak için yeterli olmayacaktır.

Fındık ve Boğazlık

Aslında ikiside birer uykuluk çeşididir. Ancak farklı bölgelerde bulunur. Fındık bağırsakların arasından çıkan beze parçalarına verilen isimdir. Fındığa bazı bölgelerde badem diyen kişilerde mevcut. Boğazlık ise adından da anlaşılacağı gibi hayvanın boğaz kısmında bulunan lenf bezelerinden oluşur. Genel olarak kasaplar tüm uykulukları ismini söylemeden uykuluk diyerek satmakta. En lezzetli uykuluk süt kuzudan elde edilmektedir. Uykuluğun ana tanımını kısaca çeşitli organlara bağlı bezelere verilen addır. Halk arasında erkek hayvanın testisi olduğunu bile sananlar vardır.

Çöz

Bumbarın yağıdır. Küçük misketimsi bir yapıda bulunur.

 Yukarıda belirtmiş olduğumuz kokoreç yapımında kullanılan sakatatların miktarları tamamen ustaya bağlı olarak değişiklik gösterebilmekte. Ancak en lezzetli kokoreçler bu 5 sakatatı da içermektedir. Ayrıca kokoreç hakkında ufak bir bilgi vermem gerekir ise gerçek bir kokoreç ustası tak tak usulü (küçük bir şekilde kıyma işlemine verilen isimdir.) ile kokoreç’i çok fazla kıymaz. 

Sadece bir dilime 4-5 parçaya bölerek ekmeğin arasına koyar. Küçük parçalar şeklinde kıymalarının nedeni kokoreç ‘in fazla gözükmesini istedikleri içindir. Hatta geçmişte yapılan kokoreçlerde biber, domates gibi ürünlerin bile kullanılmadığını biliyoruz. Bunlar tamamen ticaret esasına göre değiştirilmiş ve şu anda yanlış bilinen bazı özellikler. Kokoreç yediğiniz yer küçük bir şekilde kıyıyor ise bir dahaki gidişinizde tavsiyeme uyarak fazla küçültmemesi gerektiğini söyleyin. Bir de bu şekilde deneyin. Bakalım hangi kokoreç daha çok hoşunuza gidecek.

kokoreç neyden yapılır


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski