Ketçap Nasıl Yapılır?

Ketçap nasıl yapılır sorusu özellikle ev hanımları tarafından sıklıkla merak edilen bir sorudur. Bunun en büyük sebebi ketçabın herkes tarafından çok sevilmesi ancak dışarıda satılan ketçaplarda çok fazla zararlı madde bulunmasıdır. Evde dışarıdakilerden çok daha lezzetli ketçap yapabilirsiniz. Eminim bir çoğunuz ketçabı seviyor ancak zararlı olduğu için az tüketmeye çalışıyordur ya da tamamen ketçap tüketimini bırakmıştır. Sizlere mutlu haberi verebildiğim için mutluyum. Artık sizlerde evinizde sağlıklı ketçap yapabileceksiniz. Ketçap evde nasıl yapılır? Öğrenelim.

Ketçap tarifi için gereken malzemeler

İşte ketçap tarifi için size gereken malzemeler;

  • 1,5 yemek kaşığı esmer şeker (Toz haline getirilmiş.)
  • 1 çay kaşığı soğan tozu (Evinizde yok ise 1adet arpacık soğan.)
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu (Evinizde yoksa 1diş sarımsak.)
  • 1 adet karanfil
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 500 gram domates (Salkım domates seçerseniz çok daha lezzetli olucaktır. Bu arada her sebze ve meyvede olduğu gibi domatesi de zamanında almanızı öneriyorum. Böylece çok daha lezzetli ve sağlıklı olur.)
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • 1 adet kuru defne yaprağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • İsteğe bağlı acısso, tabasco sos veya pul biber (Ben acı ketçap sevmediğim için acı eklemeyi tercih etmiyorum.)

Ketçap Tarifi

 

Tüm domatesleri blenderdan geçirerek domates suyu elde edin. Ben kabuklarını soymayı tercih etmiyorum. Dilerseniz siz domateslerin kabuklarını keserek domates suyu elde edebilirsiniz. Soğan tozu ve sarımsak tozu kullanmıyorsanız soğanı ve sarımsağı da blenderdan geçirerek küçük parçalara ayırın.

Bir tencereye domates suyunu dökün. Ardından içerisine şeker, soğan tozu, sarımsak tozu, karanfil, elma sirkesi, tarçın ve defne yaprağını atarak 30 dakika boyunca karıştırarak pişirin. Bu işlem sayesinde domateslerimiz fazla suyunu çekerek koyu bir kıvam elde edecek. 30 dakikanın ardından içerisine 2 tutam karabiber ve 2 tutam tuz ekleyerek karıştırın. 1 dakika boyunca karıştırın.

Sıra geldi artık ketçabın içinde bulunan domates çekirdeklerinden, karanfilden ve defne yaprağından kurtulmaya. Büyük bir kâsenin veya başka bir tencerenin üzerine ince telli bir süzgeç koyun ve bunun üzerine hazırladığınız ketçabı dökün. Üst kısımda kalan domateslerin alt kısıma geçmesi ise tahta kaşık yardımı ile karıştırarak yavaş bir şekilde tencere ya da kâsenin içerisine üstte kalan domatesleri geçirin. İşlemi tamamladığınızda süzgecin içerisinde sadece karanfil, domates çekirdekleri ve defne yaprağı kalacak. Bu aşamada ketçabınız biraz sulu olabilir. Dilerseniz bu şekilde tüketebilirsiniz. Ancak ben bu aşamadan sonra 10 dakika daha pişirerek koyu bir kıvam elde ediyorum. Ketçabınız size de sulu geldiyse kendinize uygun olarak suyunu çektirene kadar tencereye alarak biraz daha pişirin. Ketçap hazır olduktan sonra kapalı bir kavanoza koyarak 1 gün buzdolabında ya da dışarıda dinlendirin. Ketçabın ömrü içerisinde sirke bulunduğu için 3 aydır. Daha fazla da tutabilirsiniz ancak ben 3 ay içinde tüketmenizi tavsiye ediyorum. Afiyet olsun.

Ketçap Sağlıklı mı?

Evet ketçap sağlıklıdır. Özellikle evde yapacağınız ketçap tarifi vitamin deposudur. Çünkü içerisinde birçok vitamin kaynağı bulunuyor. Domates, soğan, sarımsak gibi maddeler sizin vücut direncinizi arttırır. Ancak ketçabın içerisinde şeker bulunduğu için ve şeker uzmanlar tarafından kullanılmaması gereken maddeler arasında belirtildiği için şekerden dolayı zararları olabilir. Ancak siz ketçabınızı yaparken içerisine şeker koymaz ve tuz koymaz iseniz tamamen yararlı ve sağlıklı bir ketçap elde etmiş olursunuz. Tuzsuz ve şekersiz ketçap ne kadar ketçap olur tartışılır. Ama zevkler ve renkler tartışılmaz. Hatta yakın zaman içerisinde spora başlayacağım için ve sağlığıma özen göstereceğim için sağlıklı olması açısından ketçabı şekersiz ve çok az tuz ile yapmayı düşünüyorum. Hatta tuz yerine alternatif başka bir kaynak bulabilirim.

Ketçap oda sıcaklığında bozulur mu? Ketçap ömrü ne kadardır?

Ketçabı yaptığınız gibi kapalı bir kavanoza koyarsanız içerisinde sirke bulunduğundan dolayı bozulmayacaktır. Tabi güneş almaması gerekiyor. Bu yüzden gölge bir yere koymanızda yarar var. Aynı zamanda ketçabı buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz. Ketçabın ömrü açıldıktan sonra içerisine başka bir madde temas edilmediği takdirde 1 aydır. Kapalı bir şekilde 1 yıl saklayabilirsiniz. Ancak ben maksimum 3 ay saklamanızı öneririm.

Ketçap Nasıl Yapılır?


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski