Fondü Nedir? - İsviçre Peynirli Fondü Tarifi

Ülkemizde fondü dendiği zaman akıllara ilk olarak çikolata ve meyvenin buluştuğu tatlı akıllara gelmektedir. Gerçek fondü peynir ile yapılmaktadır. Ancak fondü nedir? sorusunun yurtdışında çok daha farklı bir cevabı bulunuyor.

Fondü, Fransızca fondue kelimesinden gelmektedir. Fondü eritilen malzemelerin üzerine ekmek batırılmasına denir. En özet tanımı budur. Tarihine bakıcak olur isek, 1930 yılında İsviçre tarafından ulusal yiyecekleri olarak kabul edilmiştir. İsviçreli insanlar kış için ekmek ve peynir stoklamaktaydı. Ancak bu ekmek ve peynirler soğuktan çok fazla sertleşirdi. Bu sebeple ekmek ve peyniri yumuşatmak için bir formül aramışlar.

Bunun sonunda ellerinde bulunan peynir ve şarabı ısıtmışlar ve ardından ekmeği bu sosa batırmışlar. Bu sayede sert hale gelen ekmek yumuşamış ve yenebilecek kıvama gelmiş. Daha sonra ise içerisine farklı malzemeler eklenerek tadı daha da güzelleştirilmiş. Günümüzde ise ülkemizde çikolata fondü olarak karşımıza çıkmakta. Çikolata fondünün tarihçesine bakıcak olur isek, yine İsviçre de bulunmuştur. Farklı tatlar arayan restoran sahibi toblerone çikolata ve şarabı birleştirerek çikolata fondüyü elde etmiştir. O günden sonra artık fondü dendiği zaman insanların aklına çikolata fondü gelmeye başlamıştır.

İsviçre Peynirli Fondü Tarifi

İsviçre Peynirli Fondü Tarifi

O halde artık size gerçek isviçre peynirli fondü tarifi verme vakti geldi. Şunu söylemem gerekir ki bildiğiniz üzere biz çikolata fondüye de içki koymuyoruz. İçki kullanmayan kişiler dilerse alkol kullanmayabilir.

*1 diş sarımsak (Ortadan ikiye kesin.)

*1 bardak rendelenmiş Gruyère peyniri

*1 bardak rendelenmiş Emmentale peyniri

*1 çorba kaşığı ve 1 tatlı kaşığı mısır nişastası

*1 bardak beyaz şarap

*1 tatlı kaşığı limon suyu

*1 yemek kaşığı kirsch (Kiraz likörü.)

*1 çay kaşığı karabiber

*1 çay kaşığı rendelenmiş hindistan cevizi veya hindistan cevizi tozu

İsviçre Peynirli Fondü Yapılışı

Bazı kişiler fondüyü direk ateş ile temas ettirerek yapıyor. Ancak ben benmari usulü yapılmasını daha çok seviyorum. Hangi yöntem ile yapmak istediğiniz size kalmış.

İlk olarak fondüyü hazırlamak için, tencere veya fondü kabınıza peynir ve sarımsağı koyun. Ardından şarabı ilave ederek orta derece ısıda pişirmeye başlayın. Sarımsakları ezin. 5 dakika sonra mısır nişastası ve limon suyunu ilave ederek 5 dakika daha pişirin. Ardından kalan tüm malzemelerinizi ekleyerek 5 dakika daha pişirin. Toplam 15 dakika sonunda İsviçre peynirli fondünüz hazır hale gelicek. Benmari yöntemi ile yaparsanız 20 dakika civarında sürecektir. Hazır hale gelen İsviçre peynir fondümüzü bir servis kabına alalım. Fondü yanında bayat ekmek veya kıtır ekmek kullanarak servis edebilirsiniz. Kızartma makinesinde, fırında ya da tost makinesinde ekmek kızartırsanız İsviçre peynir fondü tarifi ile çok daha güzel olucaktır. 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski