Merhaba yemeği sanat olarak gören değerli takipçilerim. Bugün dünya mutfağından bir tavuk tarifi olan tikka masala soslu tavuk tarifini sizler ile paylaşacağım. Açıkçası ben soslu tavukları çok seviyorum. Bu yüzden site de çok fazla değişik soslar ile tavuk tarifleri verdiğimi görebilirsiniz. Ayrıca şunu da söylemek isterim ki tikka masala soslu tavuk hint mutfağına dayanan bir tariftir. Bu yüzden bol baharat içeriyor. Neyse tarifimize geçelim.
Tikka masala solu tavuk için gereken malzemeler
*1 kilo derisiz tavuk göğüsü (Dilerseniz başka yerini de kullanabilirsiniz. Genelde ben tavuk tariflerinde kanat kullanıyorum. Ama bu tarif tavuk göğüsü ile yapılmaktadır.)
*2 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
*1 adet kuru soğan (Yemeklik bir şekilde doğrayın.)
*8 diş sarımsak (Önceden küçük rende ile rendelenmiş ya da havan ile dövülmüş.)
*2 yemek kaşığı tereyağı
*1 yemek kaşığı kişniş
*1 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
*4 tane limonun suyu
*1 yemek kaşığı zerdeçal
*Yarım paket krema
*1 yemek kaşığı kimyon
*3 adet domates (Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Domates yerine evinizde doğal hazırlanmış domates suyu varsa sizin için kolaylık sağlayacaktır.)
*1 su bardağı yoğurt
*3yemek kaşığı zeytin yağı
*2 tutam tuz
*Taze kişniş veya maydanoz
Tikka masala soslu tavuk hazırlanışı
Tikka masala soslu tavukta fazla malzeme olması sizi korkutmasın, demek isterdim. Ama gerçekten yapması uzun süren yemeklerden birisi. Tarife geçmeden önce, bu tarifin yanına pilav yapmanızı öneririm. Hadi tikka masala soslu tavuğumuzu hazırlamaya başlayalım.
İlk olarak tavuklarımıza bir marine aşaması uygulayacağız. Yoğurdun içerisine zencefilin yarısını ekleyin. Limon suyunun yarısını ekleyin. Sarımsakların yarısını ekleyin. Ardından tüm baharatların yarılarını ilave ederek karıştıralım. Eşit bir şekilde dağılacak şekilde karıştırdıktan sonra marine sosumuzu tavukların üzerine dökelim. Tavukların üzerine döktükten sonra tamamen karıştırarak tüm tavuklara geçmesini sağlayalım. Ardından tavukları koyduğumuz kabı streç bir film ile sararak buzdolabına atalım. En az yarım saat olacak şekilde buzdolabında marine etmemiz gerekiyor.
*Ne kadar buzdolabında bekletir iseniz sos tavukların içerisine geçeceği için o kadar lezzetli olur. Normal bekletme süresi 8 saat. Öğlende marine için bırakırsanız akşam yemeğinde çok daha güzel bir tavuk yiyebilirsiniz. Bu tarz marine işlemlerinde süre çok önemli bir etkendir.
Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Ardından buzdolabından tavuklarımızı çıkaralım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye tavuklarımızı birbirine yapışmayacak bir şekilde dökelim. Bu sırada fırınımızı 180 derecede ısıtalım. Tavukları döktükten sonra 25 dakika fırında pişirelim.
Tavuklarımız fırında pişerken bizde sosumuzu hazırlayalım.
Bir tencerenin içerisine 3 yemek kaşığı zeytinyağı dökün. Ardından tereyağını tencereye dökerek eritin. Ardından zencefil, sarımsak ve soğanı ekleyerek 5 dakika orta ateşte soteleyin. Sotelemenin ardından kalan baharatları tencereye dökerek karıştıralım. Ardından domatesleri de tencereye dökelim ve parmak ucumuz ile 2 tutam tuz ilave edelim. Tencerenin altını kısık ateşe alarak 15 dakika pişirin. 15 dakika sonra sosu blenderdan geçirin. (Domates suyu koyanların geçirmesine gerek yok.) Ardından sosun içerisine krema ve kalan limon suyunu ilave edelim. 5 dakika boyunca karıştırarak pişirelim.
Fırında pişen tavuklarımızı hazırladığımız sosun içerisine dökelim. 5 dakika daha sos ile tavuklarımızı karıştıralım. Ardından servis edeceğiniz tabağa tikka masala soslu tavuklarınızı dökebilirsiniz. Son olarak taze kişniş ile tikka masala soslu tavuklarınızı süsleyerek servis edebilirsiniz. Ellerinize sağlık, gerçekten çok güzel kokuyor. Afiyet olsun.